Tandpine

Sådan slipper du for tandpine

Tandpine er en af de værste former for smerte. Den kan ligge og pulse i munden, og selvom der findes mange mærkelige helsetricks til at få bugt med smerten, er der aldrig rigtig noget, der hjælper. Det værste ved tandpine er dog, at man ikke ved, hvorfor smerten er der. Man kan se et åbent sår på huden og forklare, hvorfor det gør ondt. Sådan kan man ikke på samme måde gøre med tandpine. Med tandpine bliver man bare nødt til at bide smerten i sig og leve i pinefuld uvished, indtil man kan få tid hos en tandlæge.

Årsager til tandpine

Der kan nemlig ligge flere ting til grund for tandpine, hvilket ofte bestemmer hvilken behandlingsmetode, der børe tages i brug. Det er imidlertid en beslutning, som kun en professionel tandlæge kan tage.

Årsagen til tandpine kan være så simpel som et hul i tanden. Hvis hullet er blevet så dybt, at nerven under tanden ligger blottet, vil man ofte mærke det som en stikkende smerte, når man indtager noget koldt eller varmt. Heldigvis kan denne smerte nemt lindres med en simpel udfyldning af tanden.

Den samme slags tandpine kan dog også opleves i værre tilfælde. For eksempel hvis et stykke af tanden er knækket af, eller der er revner i en tand. Begge årsager til tandpine som oftest vil hænge sammen med et uheld. Har man været en del af en ulykke, hvor man mistænker, at der er kommet skade på tænderne, kan det altså sagtens betale sig at bestille tid hos tandlægen direkte derefter, for at sikre sig, at man ikke pludselig sidder med en uventet tandpine.

Hvis tandpinen i højere grad ligger nede i tandkødet, er der sandsynligvis tale om en betændelsestilstand, hvilket på ingen måde er rart at have i munden, og bør ses til så snart som muligt. Hvis man er i den rette alder, kan dette skyldes en visdomstand, som kun har formået at frembryde delvist fra tandkødet.

Betændelse kan dog også bare finde sted i tandkødslommer, og det er derfor af afgørende vigtighed, at man husker at børste tænder, hvis ikke man ønsker tandpine. Det er nemlig langt sværere at komme af med betændelse, end det er at forebygge det i første omgang.

Giv tandlægen et besøg

Generelt er det sådan, at det er langt nemmere at forebygge tandpine end det er at komme af med det igen. Oplever man altså først tandpine, er man næsten nødsaget til at bestille tid hos tandlægen.

I tilfælde med tandpine er det rarest at kunne sætte sig i tandlægestolen så hurtigt som muligt. Der har landets storbybeboere altså bare en fordel. Hvis du bor i en storby såsom København, har du i langt højere grad mulighed for at vælge og vrage blandt tandlægerne, selv når du har tandpine.

Har man tandpine i København såvel som i resten af landet, står de gode tandlæger nærmest i kø for at hjælpe en. Tandpine i København er derfor langt fra det værste, man kan lide af.